Тежка прогноза: Още два циклона ни удрят след снега. Стихията, която

...
Тежка прогноза: Още два циклона ни удрят след снега. Стихията, която
Коментари Харесай

Тежка прогноза: Още два циклона ни удрят след снега


Тежка прогноза: Още два циклона ни удрят след снега. Стихията, която през уикенда удари България, смая топ климатолога проф. Георги Рачев. Аз персонално не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „ око “ толкоз централно през страната ни, сподели огромният специалист по климат у нас. Той обаче предизвести, че изненадите от времето въобще не са свършили. Предстоят още две, и то огромни.
Още два циклона се насочват към
България в дните откакто вихрушка остави страната със затворени пътища, жп линии и безчет скъсани електропроводи и счупени дървета, предвижда проф. Рачев, съгласно който понеделник сутринта е последният белег на подранилата зима, а още от следобяд температурите са се насочили нагоре и до сряда-четвъртък снегът у нас
ще е останал единствено в планините.
„ Циклонът от уикенда бе доста впечатляващ за нас, специалистите. Аз персонално не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „ око “ толкоз централно през страната ни, и то с толкоз ниско налягане, 965 хектопаскала, и значителни превалявания “, сподели проф. Рачев. Според него още във вторник към България ще се насочи нов средиземноморски циклон, който ще е по-топъл от предишния. Именно поради това той ще донесе поледици,
изключително на по-усойните места.
Циклонът ще носи нови превалявания, които над 1000 м надморска височина ще са от сняг и ще продължат да надуват към този момент задържалата се снежна завивка. В четвъртък и петък времето ще е умерено и с температури над нулата. Нов циклон идва идващия уикенд, отново топъл и напълно с превалявания от дъжд. „ Ноември ще го изпратим с топло време и с температури над междинните за сезона “, предвижда Рачев.
Той даде пояснение на всеобщия разгром
върху дърветата, който нанесе стихията през уикенда. В цялата страна улици, булеварди и пътища бяха покрити като че ли с втора настилка от изпочупени клони.

Топлата есен е основната причина за големия брой счупени дървета в страната, изясни проф. Георги Рачев.
„ По принцип при първия сериозен
снеговалеж през годината дърветата от дълго време са се освободили от листната си маса. В огромна част от страната в този момент обаче поради прекомерно топлата есен доста дървета останаха до края на ноември с неопадали листа, които на доста места може да видите, че даже още зеленеят. Тази листна маса, засипана с един изобилен снеговалеж, води до това, че прекомерно доста сняг се задържа върху дървото и напряга клоните му. Така даже и напълно витални клони, а даже и цели дървета се чупят “, изясни Рачев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР